tiistai 11. marraskuuta 2014

Miten kirjoittaa geneerinen musablogipostaus?

Kuva: Jukka Tulensytyttäjä


Hei ja tervetuloa Tulensytyttäjä -blogin historian ensimmäiseen blogikouluun!

Tänään opettelemme kirjoittamaan geneerisen musablogipostauksen. Aloitetaan.

Ensin tarvitset aiheen. Jos olet jo ilmoittanut olemassaolostasi ja sinulla on sähköpostiosoite, olet varmasti saanut jo ensimmäiset promopostisi yhtyeiltä. Kannattaa olla yhtyettä valitessasi kuitenkin tarkkana kenestä kirjoitat. Varsinkin jos kirjoitat levy-yhtiöllä olevasta bändistä, kannattaa varoa kritiikin kanssa - saatathan kirjoittaa tulevan työnantajasi suojatista.

Valitse selvässä nousussa oleva bändi, joku josta mahdollisimman harva on kirjoittanut, että maksimoit mahdollisilla somejaoilla generoituvat klikit. Muista valita kuitenkin sellainen bändi,  josta ihan oikeasti tykkäät - lukijat kun haistavat teennäisen innostuksen kilometrin päähän.

Kun olet valinnut aiheen, on aika valita promokuva. Itse suosittelen suurin piirtein tällaista:

Kuvassa huoleton indieyhtye, kuvattuna tyttöystävän iPhone-kameralla Instragram-filtterin läpi. Kuvan hinta = nolla euroa. Muista kuitenkin liittää kuvaajan nimi mukaan.

Postauksen raamit alkavat olla kasassa. On aihe, otsikko ja kuva. Sitten vielä sisältö.

Ensimmäinen kappale kannattaa uhrata yhtyeen esittelyyn. Kerro jokin hauska yksityiskohta, jotta saat lukijan koukuttumaan ja samaistumaan esittelemääsi yhtyeeseen.

Seuraavassa kappaleessa kannattaa jo mennä aiheeseen, eli musiikkiin. Mainitse miksi valitsit bändin ja kerro mitä bändiä esittelemäsi artisti muistuttaa. Namedroppaile huoletta. Jos sinua vitsityttää, liitä tähän kappaleeseen pieni nokkela letkaus.

Jos yhtyeellä on video liitä se postaukseesi ja mainitse siitä sananen. Jos et osaa sanoa videosta mitään tai se on ruma, mainitse edes videon tekijä niin saat yhden jaon lisää somessa.

Palaa bändiin. On kritiikin paikka. Ole asiantuntija ja kerro mielipiteesi. Vesitä se kuitenkin niin laimeaksi, että bändi ei jätä tekstiäsi sen takia jakamatta. Ole kuitenkin reilu ja liitä kritiikin perään tsemppaavia sanoja. Ei ole yhtyeen vika, että tulevat mulkutetuksi bloggauksen nimissä.

Viimeinen kappale. Anna lukijalle syy rakastua yhtyeeseen, älä kuitenkaan hypetä liikaa ettet menetä viime kappaleessa saavuttamaasi asiantuntija-asemaa. Jos tarinasta, promokuvasta tai netistä löytyy jotain nostettavan arvoista nyt on oikea hetki tuoda se esiin. Mieti hyvä kaneetti!

Onneksi olkoon! Olet kirjoittanut geneerisen musablogipostauksen. Mutta et ole vielä maalissa. Alkaa jännitys: tuleeko jakoja? Muista pitää kiinni oikeuksistasi ja hiillosta bändiä jakamaan tekstisi. "Ilman jakoja ei tule lukuja", kuuluu vanha bloggaajien viisaus. Et kuitenkaan saa postauksestasi palkkaa, joten pidä huoli että saat ainakin ansaitsemasi huomion.

Kun bändi on pitkin hampain suostunut jakamaan teskstisi, huomaat miten sivusi trafiikki alkaa nousta. Muistithan liittää postauksen loppuun "like"-nappulan, jota bändin fanit ja kaverit pääsevät painelemaan hyväksyvästi? Hyvä.

Jos tekstiäsi kommentoidaan, älä unohda lukijoitasi. Bloggaus on myös interaktiota lukijoiden kanssa. Jos joku uskaltautuu kommentoimaan, kohtele häntä silkkihansikkain - jututa ja kehu. Kysy jatkokysymyksiä. Anna hänelle syy kommentoida myös tulevaisuudessa.

Ja muista pysyä kylmänä, vaikka kommentti olisikin negatiivinen, on se silti arvokas.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti