sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Miksi bändit unelmoivat Tavastiasta?

Kuva: Kelly Ketonen / muokattu

Olin viime helmikuussa käymässä Seinäjoella. Osallistuin musiikkialan seminaari MARS:iin, jossa musiikkialan ketut ja konkarit ryyppäsivät menemään kaksi päivää. Ryyppäämisen ohella tarjolla oli paneelikeskusteluja ja showcase-keikkoja, sekä YleXPop -tapahtuma. Eräässä paneelissa heitettiin ilmoille mielenkiintoinen väite: "Jokaisen bändin unelma on soittaa Tavastialla."

Mietin silloin, ja vielä ihan äskettäinkin onko näin.  Sitten muistin elävästi kaikki ne kerrat, kun muusikkokaverini ovat joko hehkuneet onnesta, tai sylkeneet katkerana kertoessaan Tavastia-uutisiaan. Voin siis vahvistaa väitteen. Jokaisen bändin unelma on soittaa Tavastialla. Ainakaan omiin korviini ei ole koskaan kantautunut mitään muuta. En kuitenkaan voi ymmärtää miksi.

Syitä on kaksi:

1. Bändin, joka ei saa Loosea loppuuunmyydyksi ei pitäisi soittaa Tavastialla.
2. On hölmöä ajatella, että yksin keikka Tavastialla tarkottaisi yhtään mitään.

Miksikö olen tätä mieltä? No, oletteko koskaan olleet Tavastialla katsomassa keikkaa, jossa on 100 ihmistä tai vähemmän? On muuten ankeaa nähtävää. En nopeasti keksi mitään bändin arvoa enemmän laskevaa, kuin headliner-keikka kaikkien arvostamassa keikkapaikassa korkealla lipunhinnalla ja yleisönä vain kourallinen maksavia asiakkaita. Tavastia näyttää pieneltä paikalta loppuunmyytynä (kuten kuvassa näette), mutta tyhjillään isommalta kuin Taj Mahal.

Mitä tulee keikkaan Tavastialla, se ei yksinään merkitse mitään. Tai no, merkitsee se sen verran että Juhani Merimaa ollaan saatu höynäytettyä uskomaan, että bändin vetovoima on todellisuutta suurempi. Ei hän tyhmä ole, totuus kyllä paljastuu. Merimaa lukee myyntiraportteja yhtä tarkasti kuin tutkiva journalisti ison banaaniyhtiön työntekijöiden sairaskertomuksia. Ja kun totuus paljastuu, seuraavaa keikkaa ei tule. Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me.

Tavastian keikalla on media-arvoa, sitä ei voi kiistää. Huomattavasti enemmän kuin esim. keikalla Loosessa. Mutta jos nyt ollaan realisteja, kumpi näyttää pidemmässä juoksussa paremmalta: loppuunmyyty keikka Loosessa, vai puolityhjä keikka Tavastialla? Olen ollut täydessä Loosessa. Huh, sitä tunnelmaa. Se, jos jokin nostaa bändin arvoa. Ihmiset puhuvat toisilleen, tiesittekö?

On mielestäni idioottimaista ajatella, että keikka Tavastialla olisi joku itseisarvo, joka "tekee bändin." Mielestäni on hölmöä unelmoida keikasta Tavastialla. Keikka Tavastialla ei aina ole maaginen. Keikka Tavastialla saattaa olla bändin uran paskin. Viisaampaa olisi unelmoida ennemmin vaikka jonosta Lepiksen ovella. Sillä se on jo ihan konkreettinen saavutus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti