lauantai 26. huhtikuuta 2014

Talihina Sky: The Story of Kings of Leon

Kuva: Collider.com / Muokattu

Jatketaan sarjassamme "Tulensytyttäjä testaa". Viimeksi kokeilimme Tinderiä. Tänään vuorossa musiikkidokumentti. Käytin pääsiäislomastani ison pätkän katsoen musiikkidokkareita jenkkien Netflixistä. Haaviini valikoituivat Katy Perrystä kertova Part Of Me, Kings of Leonin tarinan kertova Talihina Sky, sekä kanadalaisten sisarusten Tegan and Saran Get Along.

Jos ihmettelet miten Jenkkien Netflixin saa näkyviin, niin suosittelen lataamaan Firefoxiin lisäosan nimeltä Mediahint. Jenkkiläisessä on mainittavasti laajempi tarjonta, kuin suomalaisessa. Tämä näkyy eritoten sarjojen tuotantokausien määrissä. Siinä missä Suomen Netflixissä jotain sarjaa on tarjolla vain rajattu 2 tuotantokautta, jenkkien vastaassa tarjolla on kaikki tuotantokaudet. Jenkkien Netflixissä on myös enemmän erikoisuuksia, kuten musadokkareita.

Yliannostuksen välttääkseni referoin teille vain dokumentin Kings Of Leonista. Se oli katsomistani kolmesta paras, joskin annan hyväksynnän sinetin myöskin Katy Perry -dokkarille. Toisin kuin Katy Perryssä, Kings Of Leon -dokumentti ei kertonut pelkästään artistista itsestään, vaan myös sen juurista. Talihina Sky -nimi juontaa juurensa Kings Of Leonin kotikapungista. Talihina on 1000 asukkaan takapajula keskellä punaniskaisinta Amerikkaa, Oklahoman osavaltiossa.

Kings Of Leon on kolmen Followillin veljeksen ja heidän serkkunsa bändi. Dokumentin pääpaino on Followillien veljesten paluussa synnynmaisemiinsa. Talihinassa veljekset kertovat minkälaista on kasvaa piskuisessa kylässä, jonka asuintalot ovat käytännössä pystytte keskelle metsää. Kylässä on vain yksi kauppa ja sen asukkaat ovat rutiköyhiä juntteja, sekä syvästi uskovaisia. 

Veljesten isä oli saarnamies, joka työkseen kiersi keräämässä seurakunnille rahaa. Veljekset Nathan ja Caleb kiersivät aikoinaan isänsä kanssa seurakunnissa esittämässä hengellisiä lauluja. Lopulta veljekset päätyivät tekemään omia biisejä ja saivat levydiilin New Yorkista.

Levytyssopimuksen yhtenä ehtona oli, että Nathanin ja Calebin oli kasattava ympärilleen bändi. Niinpä he pyysivät kolmatta veljestä Jaredia, joka ei ollut koskaan soittanut mitään soitinta basistikseen, sekä Matthew-serkkupoikaa toiseen kitaraan. Syntyi Kings Of Leon.

Wikipediasta selvisi, että vaikka dokumentti antaa ymmärtää, että veljekset olisivat vielä sainauksensa aikoihin asuneet Talihinassa, muuttivat he oikeasti Nashvilleen vanhempiensa avioeron yhteydessä vuonna 1997. Diili RCA Recordsin kanssa kirjoitettiin vasta vuonna 2002.

Dokumentti on kuvattu Only by the Nightin aikoihin, eli n. 2007-2008. Nauhalle on päätynyt edellä mainitun lisäksi mm. studiosessiomateriaalia, kiertuekuvaa, sekä kiertuesekoilua ja haastatteluja. Dokumentti ei piilottele mm. bändin jäsenten alkoholiongelmia tai huumeidenkäyttöä.

Dokumentti tuo hyvin esille, miten paljon äärikristillinen kasvatus on jättänyt Followilleihin arpia. Kaikki mikä on normaalissa maailmassa sallittua, on ollut heille kiellyttyä - saatanan tuotosta. Dokumentissä veljeksistä pystyy aistimaan tietynlaista kahleista vapautumiseen pyrkimistä ja kiitollisuutta sitä kohtaan, miten paljon he ovat jo noihin aikoihin ehtineet saavuttaa. 

Tässä linkki dokkariin. Pistäkää pyörimään. Hyvää lauantaita!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti