torstai 18. joulukuuta 2014

Avanto kävelymatkan päässä Tampereen keskustasta - Rauhaniemeen vai Kaupinojalle?

Kuva: Tulensytyttäjä

Tampere on talviuimarin kaupunki, siitä ei voi kiistellä. Saunallisia talviuintipaikkoja on Tampereen kaupungin sivujen mukaan viisi kappaletta. Saunattomia talviuintipaikkoja taas neljä. Koska löysin avantouinnin vasta tänä talvena, en ole ehtinyt kokeilemaan Tampereen yhdeksästä talviuintipaikasta kuin kahta - Rauhaniemen kansankylpylää ja Kaupinojan saunaa.

Mahdollisesti johtuen siitä, että kyseiset saunat sijaitsevat keskustan lähistöllä, moni talviuimari vannoo juuri nimenomaan joko Rauhanniemen tai Kaupinojan nimeen. Ajattelinkin tässä postauksessa hieman vertailla näitä kahta uimapaikkaa keskenään, ehkä osaltani laskeakseni rimaa tätä tekstiä mahdollisesti lukevalle avantouinnista kiinnostunelle ihmiselle lähteä kokeilemaan tätä elämää mullistavaa harrastusta Tampereella.

Rauhanniemen kansankylpylä on rakennettu jo vuonna 1929. Se on säilyttänyt suurinpiirtein alkuperäisen muotonsa. Rauhaniemen kansankylpylä koostuu kahdesta saunasta, isosta ja pienestä. Isossa saunassa löylyä ei säästellä, pienessä on usein rauhallisemmat lämpötilat. Pesutilat ovat miehillä ja naisilla yhteiset, korkein seinin erotellut suihkukopit. Rauhaniemessä kertalipun hinta on 5,5 euroa ja 10 kerran kortin saa 38 euron hintaan (= 3,8 euroa / kerta).

Kaupinojan sauna on huomattavasti nuorempi. Kaupinojassa on ollut sauna vuodesta 1977 asti, mutta nykyinen saunarakennus valmistui 2010 raivoisan tulipalon tuhotessa vanha sauna vuonna 2008. Kaupinojan sauna koostuu yhdestä isosta saunasta. Saunan lisäksi miehillä ja naisilla on omat pesu- ja pukutilansa. Kaupinojan saunan erikoisuus on saunan ja uimapaikan välissä oleva huoneenlämpöinen tila nimeltä Vilpola, heille jotka eivät halua vilvotella pakkasessa. Kaupinojan kertalipun hinta on 6 euroa ja 12 kerran kortin saa hintaan 50 euroa (= 4,2 euroa / kerta).

Rauhaniemessä eniten pidän sen vaatimattomuudesta. Rauhaniemen kansankylpylän vanha ikä näkyy tietynlaisena vaatimattomuutena tiloissa sekä lauteilla. Rauhaniemessä ei ole mitenkään harvinaista, että toisilleen tuntemattomat ihmiset päätyvät puhumaan toisilleen. Ahtaat tilat ja tiiviit lauteet suorastaan kannustavat siihen, kuten myös toisia kunnioittavaan käytökseen. Rauhaniemen vakiokävijät ovatkin luonteeltaan mitä sydämellisimpiä ihmisiä. Rauhaniemeen voi mennä yksinkin, tuntematta itseään mitenkään ulkopuoliseksi.

Kaupinojan saunassa parasta taas on se, että se on rakennettu tämän päivän standardien mukaisesti - tilaa on riittämiin. Hämärästi valaistussa saunassa on tilaa istua väljemminkin, pukuhuoneissa riittää naulakoita ja on tilaa vaihtaa vaatteet. Vilpola ei itsessään ole tilavin mahdollinen, mutta silti erittäin tervetullut vaihtoehto 100 asteisessa saunassa istumiselle ja pakkasessa vuoroin tanssimiselle. Talviuimapaikkakin on huomattavasti jylhempi kuin Rauhaniemessä. Kaupinojan avantoon johtavat portaat ovat niin pitkät, että ne voisivat olla Tamperelaisessa katukielessä ihan oma käsitteensä.

Molemmissa saunoissa on myös omat heikkoutensa. Omasta mielestäni Rauhaniemen yksi heikkous on ison saunan kovat löylyt. Tuntuu, että joko Rauhaniemen porukka on kovempaa löylykansaa kuin Kaupinojan tai sitten ero on kiukaassa. Joka tapauksessa Rauhaniemen ison saunan löylyt tuntuvat välillä syvällä nahassa ja koska Vilpolan kaltaista välitilaa pakkasen ja saunan välissä ei ole, käy Rauhaniemessä käynti välillä kropan puolesta ihan urheilusuorituksesta.

Kaupinojan saunan heikkous taas on sen puupintojen kuumeneminen. Saunassa ei voi istua takalisto palamatta ilman puista istuinalusta (joita onneksi onkin jaossa saunan edessä). Lisäksi saunassa ei mielestäni pääse syntymään samanlaista yhteisöllisyyttä kuin Rauhaniemessä johtuen kait lähinnä saunan isosta koosta ja hämärästä valaistuksesta. Kaupinojan sauna sopiikin ehkä parhaiten niille, jotka eivät ole tulleet saunaan seurustelemaan tuntemattomille.

Mitä tulee siihen kumpaan sitten kannattaa mennä, en voi antaa muuta ohjetta kuin että suosittelen kokeilemaan molempia. Kuten ehkä postauksestakin on käynyt ilmi, molemmat saunat ovat täysin oma lukunsa - Rauhaniemi hyvän vaatimattoman joskin sydämellisen tunnelmansa ja Kaupinoja tämän päivän standardien mahdollistaman elämyksellisyytensä johdosta.

Minä aion jatkossa jatkaa Rauhaniemen vakiokävijänä, mutta en epäile käydä vieraissa aina silloin tällöin. Vaikka Kaupinojassa viettämä aika usein meneekin vertaillessa sitä Rauhaniemeen, en voi kieltää etteikö edellinen Kaupinojan talviuintireissuni olisi ollut tähän mennessä kauden parhaani.

3 kommenttia:

  1. Edit: saamani kommentin mukaan Kaupinojan saunassa on itseasiassa tunnetusti Rauhaniemeä väkevämmät löylyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Ja mitä rauhis-patut on puhunu, niin tilanne on toki onneks hieman tasoittunut sen palon jälkeen. Ennen sitä siellä oli näitä sauna-Timojen mittelöitä, minkä takia se palokin. Ne on varmaan just niitä, jotka nykyään hengaa siinä vilpolassa kun nahka ei kestä yli 40:n löylyjä." (Laude-juttuja, eli 100% totuus)

      Poista
  2. Kaupinojalle miinusta siitä ettei saunatilan ulkopuolella ole pulloparkkia. Rauhaniemelle plussaa lämmitetystä matosta joka mahdollistaa ilman lipokkaita kävelyn saunalta uimapaikalle. Kaupinojalle plussaa lainattavista saunakengistä.

    VastaaPoista