sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Kuka maksaa demobändin keikasta 10 euroa?

Kuva: Kati Säger

Minun piti olla kesälomalla, ainakin tästä blogista. Näemmä epäonnistuin. Ystäväni kanssa aamulla käyty keskustelu veti minut takaisin nyrkkeilykehän punaiseen nurkkaukseen. Olen tunteikas, minkäs teet. Ystäväni kertoi minulle olleensa joku aika sitten Helsingissä keikalla katsomassa kahta demobändiä. Sisäänpääsymaksu 7 euroa plus pakollinen 3 euron narikka.

Nyt osa teistä varmasti ajattelee: "No mitäs sitten? Sehän on ihan normaalia". Niinpä, nykyään se on normaalia. Aivan yhtä normaalia kuin vaikkapa se, että kyseinen keikkapaikka myy bisseä hintaan 6,5 euroa. "Sehän on ihan normaalia". Annapas kun kerron, ei muuten ole.

Kahden demobändin keikasta 10 euron sisäänpääsymaksu on yhtä oikeutettua, kuin myydä CD-levyä hintaan 23 euroa. Se on saman verran, mitä osa nimekkäistä levyttävistä artisteista pyytää headliner-keikoistaan. Suurin osa demobändeistä (anteeksi sanan käyttö negatiivisessa muodossa) ei vaan tuotantonsa tai kokemuksensa puolesta pysty tarjoamaan yhtä hyvää keikkaa, kuin nimensä vakiinnuttanut levyttävä yhtye. On väärin perustella hinta sen pohjalle, että bändejä on kaksi ja ne muka toisivat automaattisesti vastinetta sisäänpääsymaksulle.

Eikä bändeille edes jää törkeän hintaisesti sisäänpääsymaksusta juuri mitään käteen. Tässä 10 euron tapauksessa 3 euroa kokonaispotista kuoriutuu automaattisesti narikkahenkilökunnalle. Lipusta maksetaan alvit pois, jonka jälkeen lipputulot jaetaan bändin ja keikkapaikan sopimassa suhteessa, usein 30% keikkapaikalle ja 70% bändille. Lopulta bändit saavat jotain yli 3 euroa per lippu, jonka jakavat sitten kahteen pekkaan. Se tekee siis per lippu 1,5-2 euron luokkaa.

Enkä sano, että 10 euroaautomaattisesti toimisi ovelta käännyttäjänä, mutta kun päälle heitetään 6,5 euroa maksava olut, ollaan 16,5 euroa pakkasen puolella jo ennen ensimmäistä sointua.  Bändejä on kaksi, joten oluitakin on oltava ainakin kaksi. Eipä siinä 23 euroa kahdesta oluesta ja kahdesta demobändin keikasta = "kuulostaa järkevältä". No ei todellakaan kuulosta.

Samaan aikaan toisaalla samat demobändit soittavat 3 euron lipuilla paikassa, jossa ei tarvitse maksaa ilmanarikasta maksua ja oluenkin saa kelpoon 4 euron hintaan. Koska alvimaksut jätetään bändin harkinnan varaan, ne jätetään maksamatta ja koska diili on reilumpi, bändit saavat pitää 100% lipputuloista. Bändeille jää käteen se sama 1,5 euroa per lippu per bändi. Yleisö saa keikkansa ja oluensa kokonaishintaan 11 euroa. Kuulostaako järkevältä? Erittäin.

Toivoisin, että tähän ongelmaan alettaisiin pikkuhiljaa heräämään Helsingin suunnalla, vai onko oikeasti niin, että hesalaisilla on yksinkertaisesti vaan niin paljon massia, ettei meuhkaamani epäkohta olekaan oikea ongelma? On kuitenkin mielestäni väärin, että demobändit ja niiden yleisöt pakotetaan väkisin isommille bändeille rakennettuihin muotteihin. Minulle on se ja sama kuinka monta demobändiä illassa on, todennäköisesti haluan nähdä vain sen, jossa kaverini soittavat. Jos en saa keikkakokemusta minulle sopivaan hintaan, jätän menemättä. Piste.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti