maanantai 28. heinäkuuta 2014

Musta Barbaari ja #rasismi2014

Kuva: tuntematon / muokattu

Viime viikonloppuna Oulun loppuunmyydyillä Qstock-festivaaleilla todistettiin eriskummallinen tapahtumaketju. Ensin viidentoista minuutin festivaalislottia täyttyneen suomiräp-artisti Musta Barbaarin keikka lopetettiin festivaalijärjestäjien toimesta sähköjen katkaisulla. Tämän jälkeen tapahtuneesta kimpaantunut artisti juoksi kesken hänen jälkeensä esiintyneen Megadethin lavalle kesken soiton, riisui paitansa ja juoksenteli järjestysmiehiä karkuun.

Käsitykseni mukaan Musta Barbaarin keikka lopetettiin, koska se oli venynyt yliajalle. Se, vaikuttiko asiaan kenties Megadethin raiderissa mahdollisesti lukenut kohta muiden keikkojen päällekäisyyksistä jää arvailun varaan. Mikä on kuitenkin varmaa on se, että festivaaleilla soittosloteista etenkin pienempien artistien kanssa pidetään minuutin tarkasti kiinni, ja Musta Barbaari ei todellakaan ole ensimmäinen artisti, jolle kyseinen kohtalo on langennut.

Mikä kuitenkin suivaannutti itseni, ja johti päätökseen kirjoittaa tämä teksti, ei varsinaisesti liittynyt itse tapahtuneeseen mitenkään. Huomasin nimittäin tänään aamulla, että Musta Barbaari oli aloittanut Twitter-sivullaan retweet-kampanjan häsärillä #rasismi2014. Musta Barbaari on koko päivän jakanut Twitterissä kuvakaappauksia erinäisistä häneen Facebookissa kohdistuneista rasistista kommentteista. Niitä epäuskoisesti lukeneena olen alkanut hävetä suomalaisuuttani.

Facebook on selvästi raadollisempi paikka kuin Twitter, sillä Twitterissä Musta Barbaari on saanut paljon tukea ja kannatusta. Kannoin itsekin korteni kekoon ja koska twiittiäni on tätä kirjoittaessa retweetattu 45 kertaa ja suosikoitu 98 kertaa olen ymmärtänyt, että asiasta on syytä puhua laajemminkin. Alkuperäinen twiittini kuuluu: "Häkeltynyt -tulituksesta. Jos olisi tehnyt saman tempun, jengi olisi ollut ihan pähkinöinä. "

Mitä kuitenkin twiitilläni oikeasti tarkoitin oli, että Musta Barbaarin tempaus antoi ihmisille mahdollisuuden sortua vihapuheeseen. Sen sijaan, että ihmiset olisivat keskittyneet siihen, oliko oikein vai väärin että Musta Barbaarin keikalta katkaistiin sähköt, tai oliko oikein että Musta Barbaari juoksi Megadethin soittaessa lavalle, keskityttiinkin epäolennaisuuksiin. Sorruttiin ala-arvoiseen haukkumiseen. En ala toistamaan solvauksia, voitte käydä lukemassa ne itse.

Haluaisinkin kysyä uudelleen kysymyksen:

Mitä jos Musta Barbaarin sijaan keskeytetty keikka olisikin ollut hypoteettinen Duudsoneiden esiintyminen, ja lavalle olisikin juossut pohjanmaalla syntynyt vaaleatukkainen suomalainen, eikä tummaihoinen James Nikander? Minkälaista keskustelua aiheesta sitten käytäisiin?

7 kommenttia:

 1. Ymmärtääkseni tölvijät ovat olleet hevareita, jotka ovat suivaantuneet siitä, kun räppäri on kehdannut pitää heidän sankariaan pilkkana. Valitettavasti - aika karusti yleistäen - hevipiireissä rasismi, misogynia ja muu taantumuksellinen "äijäily" on ihan hyväksyttyä. Kuten myös viha räppäreitä kohtaan, koska he edustavat kaikkea pahaa hevareille. Näkisin asian niin, että myös valkoihoinen räppäri olisi saanut henkilökohtaisuuksiin menevää vihaa osakseen. Mustan Barbaarin kohdalla ihonväri on helppo kohde.

  Enemmän kyse taitaakin olla siitä, että väärän skenen tyyppi kävi ryttyilemässä Megadethille. Muistaakseni Stam1nan ukot joskus pilkkasivat Dave "Mika Häkkinen" Mustainea ja se oli hyvä läppä kaikkien mielestä. Se ei silti poista sitä, että umpirasistiset kommentit ovat käsittämättömiä ja surullisia. Onneksi kyseisten idioottien omat nimet näkyvät Facebookin takia kaikille, joten heidän typeryys on kaikkien tiedossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Lauri! Aina ilo saada toistakin kulmaa stooreihin. :)

   Poista
  2. En usko, että asia olisi mennyt yhtään eri tavalla, vaikka "räppärien" ja "hevarien" roolit ja tapahtuman kulku olisi käännetty (samassa mittakaavassa) päälaelleen. Ihmisperseitä löytyy kyllä ihan jokaisesta ihmisryhmästä. Ja eikö mm. Blockfest ja Tuska kulje molemmat aika hyväkäytöksisen yleisön maineella? Tuska nyt ainakin. Joten jätetään tämä lokeroiminen ja käytösmallit sikseen, kun kyseessä on kuitenkin henkilökohtainen musta tuntuu -asia.

   Itse en ole koskaan kokenut edustavani juuri mitään näistä ryhmistä, useaan minut on silti liitetty. Ehkä olisi jälleen aika käydä parturissa, ettei otsassa kohta taas lue hevari tai hippi. Tai vaihtaa asuinmaata, sillä hävettää Jukan tavoin tämä kanssaeläjien idioottimainen käytös.

   Poista
  3. Tarkoitukseni ei ollut lokeroida jokaista alakulttuurin edustajaa taantumukselliseksi idiootiksi. Ainahan kyse on yksilöistä ryhmissäkin ja jokaiseen ryhmään mahtuu erinäisiä ajatuksia, enkä itse ole ensimmäisenä tuomitsemassa Gorgoroth-paitaan pukeutunutta pitkätukkaa rasistiksi. Toivottavasti ei kukaan muukaan. Silti halusin tuoda genrejen fanien tuoman vastakkainasettelun esiin, koska sitä on tullut vastaavissa tilanteissa nähtyä, kuultua ja luettua aika paljon. Se on siis yksi näkökulma asiaan. Tarkoitukseni ei ollut vähätellä tai unohtaa rasismin yleisyyttä Suomessa. Käytösmalleista tosin voisin puhua enemmänkin, koska molemmissa genreissä liikkuu aika uuvattia artistia, mutta jätetään se toiseen ajankohtaan.

   Poista
  4. Tuska on mun kokemuksen mukaan niin hyvän käytöksen festivaali lähinnä siksi, että siellä kaikki on vähän niinku yhtä iloista perhettä. Eli siis pitävät samasta alakulttuurista, vaikka ehkä erilaisista sen alalajeista.

   Kaikki metallistit eivät ole rasisteja (eikä kukaan varmaan niin tosissaan voi väittääkään), mutta hyvin iso osa tuntemistani vähän nuoremman polven rasisteista on metallisteja. Mitä tästä nyt sitten voi päätellä. :P

   Poista
 2. Tässä lukijan ystävällisesti linkkaama uutinen, jossa kuvattu tapahtumaketju alusta loppuun: http://www.kaleva.fi/qstock/musta-barbaari-santasi-megadethin-lavalle-katso-video/670679/

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista