keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Indiana Maki ja ehtymätön nuoruuden lähde?

Kuva: Musiikkivideo / Muokattu

Vähän kyllä hävettää. Tulensytyttäjä-blogin ensimmäinen artistinosto on Timo T.A. Mikkosen poikana paremmin tunnettu Matias. En vaan nähnyt vaihtoehtoa olla kirjoittamatta hänen, Maki Kolehmaisen ja Sana Mustosen tekemästä viikko sitten ilmestyneestä #Dissaa-biisistä.

Iltalehden sivuilla julkaistu uutinen ei paljasta onko kyseessä yksittäinen biisi, vai onko Matiaksen uralle luvassa jatkoa. Ehkä se johtuu siitä, että Matiasta ei olla vielä sainattu levy-yhtiölle. Jos #Dissaa otetaan hyvin vastaan, on Makilla todennäköisesti säkillinen Robinin B-raitoja, joista kasata parissa viikossa näppärä debyyttialbumi Matiakselle. Jos #Dissaa floppaa, Matiaksesta tulee yksi kivenpalanen lisää Suomen epäonnistuneiden lapsitähtien taivaalle.

Nettikiusaamisesta kertova biisi onnistui ihmeen kaupalla yllättämään allekirjoittaneen. Jo kappaleen ensimmäiset tahdit nostivat hymyn kareen suupielille. Vaikka olin vannonut itselleni tulevani vihaamaan tätä Kuuden vuoden kuuliaisuus-tuotantotiimin uutta musiikillista aikaansaannosta, onnistui #Dissaa pitämään pintansa melko armottoman tarkastelun alla.

Onhan se tosiaan niin, että Matias ei osaa laulaa. Tai jos osaa, sitä ei Makin autotunekoneiston alta kuule. Ja kyllä, sanoitukset ovat älyttömän falskit. Tuntuu siltä, että #Dissaa-biisin sanoituksien ainoa päämäärä on ollut kasata yhteen neliminuuttiseen mahdollisimman monta ajankohtaista nettitermiä. Mutta biisi itsessään, se on loistava.

En tiedä onko tarkoituksena ollut leipoa Matiaksesta uusi Robin. Ainakin biisi kuulostaa ihan Robinin biisiltä. Lopputulos jää kuitenkin vaisuksi. #Dissaa ei onnistu koukuttamaan. Siinä missä Frontside Ollie suorastaan pakotti Spotifyn luupille, #Dissaa vetää kertaheitolla takin tyhjäksi.  Kappaletta vaan ei yksinkertaisesti halua kuulla kahta kertaa enempää putkeen.

Lapsitähtienkin kanssa biisejä tehdessä ei sovi unohtaa, että kaikki jutut eivät vaan voi mennä läpi. Yksi niistä jutuista on #Dissaa-biisin kertsin outro, jossa "...dissaa aaa aaa aaa aaa aaa aaa" jäädään toistamaan ikuisuudelta tuntuvalla jäätävän kornin kuuloisella luupilla. Voisin melkein väittää, että jos kyseinen luuppi oltaisiin jätetty biisistä pois, olisi sillä ollut merkittävä vaikutus sen kuuntelukestävyyteen. Idea oli varmasti paperilla parempi kuin käytännössä.

Biisin tarkoituksena oli nostaa koulukiusaaminen tapetille. Siinä varmasti ollaan jossain määrin onnistuttu. Pelkään vaan, että kiusaajat ovat saaneet biisistä vain lisää ruutia kanuunoihinsa. Enkä usko, että kappale tulee ainakaan helpottamaan Matiaksen elämää, tai sen puoleen kenenkään muunkaan elämää koulukiusattuna lapsena. Annan kuitenkin arvosanan 10+ yrittämisestä.

Mitä tulee Makiin, tottakai toivoisin ettei mies enää yrittäisi tuottaa enempää lapsitähtiä tähän maahan. On syynsä miksi levyttävät artistit ovat normaalisti aikuisia. Syistä ilmeisin on se, että levyttävän artistin elämä on rankkaa, yksinäistä ja todellisuudesta irtaannuttavaa. Lisäksi en vaan millään voi uskoa, että Maki tekisi hyvää hyvyyttään juuri lapsille musaa. Hän tietää kuinka löysällä kohderyhmän vanhempien lompakot ovat, eikä epäile hyödyntää tietoaan.

#Dissaa on kuitenkin onnistunut sävellys ja se motivoi minut kirjoittamaan ensimmäistä kertaa kahteen kuukauteen yksittäisestä artistista. Kävi levy-yhtiöiden kanssa miten tahansa, toivotan Matiakselle paljon onnea elämässä. Mitä tulee #Dissaa-biisiin, jätän jokaisen oman harkintakyvyn varaan kannattaako biisi kuunnella. Klikkaa linkkiä alla päästäksesi videoon.

 Matias - #Dissaa (youtube)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti